Besalú

Avui us proposem una visita al bonic poble de Besalú. Segurament un dels conjunts medievals més ben conservats de Catalunya, Besalú és el que se’n deia (encara se’n diu?) un poble amb encant. Té un casc antic molt ben conservat i ple d’història, suficient vida pròpia com per no ser un parc temàtic, una oferta gastronòmica variada i un pont sensacional, autèntic símbol del poble.

El pont de Besalú a la caiguda de la tarda

L’origen del poble és l’antic castell i al seu voltant va anar sorgint una vila fortificada. Eren temps difícils i gran part de Catalunya estava en guerra intermitent amb els musulmans d’Al-Andalus (que va arribar a ocupar pràcticament tota la península ibèrica). La seva situació estratègica, en una confluència de camins i rius, i la bona fortificació van convertir Besalú en un lloc molt segur, i això va atreure la gent.

Com arribar-hi

Besalú està a la comarca de la Garrotxa, a la província de Girona. Si hi ha aneu des de l’àrea metropolitana de Barcelona per l’AP-7 fins a Girona i allà enllaceu amb la C-66. Si veniu de la Catalunya central per la C-17 (o la C-25) fins a Vic i des d’aquí direcció Olot. El cotxe l’haureu de deixar als afores del casc antic, que és de circulació restringida per a residents. No patiu, no haureu d’aparcar gaire lluny. Just a la punta del pont vell hi ha una zona d’aparcament prou àmplia, no crec que tingueu problemes per deixar-hi el cotxe. El casc antic és petit, es pot recórrer perfectament a peu.

Plaça de Prat de Sant Pere

Què veure

Primer de tot, el pont. És el més característic del poble. Un pont gran, vell i molt remarcable. El pont de Besalú sobre el riu Fluvià és un pont romànic angular de vuit arcs. Les primeres referències al pont (potser no en aquest mateix emplaçament) són del segle XI. Ha patit nombroses destrosses i restauracions totals o parcials al llarg dels anys i la imatge actual és fruit de la darrera reconstrucció, dels anys seixanta, després de la voladura parcial que va patir durant la Guerra Civil. Podeu trobar més informació a l’enllaç de la viquipèdia.

Església de Sant Vicenç

Ja dins el poble només us heu de deixar portar pels carrers antics, que us faran desembocar a la plaça Major (crec que ara anomenada Plaça de la Llibertat) i una mica més endavant a la Plaça de Sant Pere, autèntic centre neuràlgic del poble. L’origen de la ciutat fou el seu castell, documentat ja al segle X, del qual només se’n conserven les restes de la canònica de Santa Maria. Actualment aquestes restes estan dintre d’una propietat privada i segons ens van dir a l’hotel on ens vam allotjar no es poden visitar, però no estarà de més que ho pregunteu a l’Oficina de Turisme. També haureu de parlar amb ells si voleu visitar alguns dels altres espais, com les restes de la Sinagoga i el Micvé, la cambra on es practicava un bany ritual utilitzat per a la purificació de les persones.

Col·legiata de Santa Maria, origen de Besalú

I és que la la presència jueva a Besalú va ser molt destacable i es recorda en plaques repartides pels llocs més emblemàtics, on van tenir-hi una presència més destacada. Hi van viure des del segle IX i fins el 1436, any en què definitivament van abandonar la ciutat. Per cert, hi ha un llibre d’en Martí Gironell ambientat en aquella època i on parla de la construcció del pont i de la comunitat jueva de Besalú. I un apunt pels aficionats a la fotografia: la millor foto del pont la podreu fer des de la plaça on hi ha les restes de l’antiga Sinagoga.

Nocturna del Pont de Besalú des de la plaça dels jueus

Una bona manera de passar l’estona és passejar pels seus carrers, que si sou aficionats al romànic teniu on triar. Nosaltres ens vam deixar caure pel Monestir de Sant Pere i l’Església de Sant Vicenç, però com he dit abans, hi ha més indrets per visitar. Del monestir només se’n conserva l’església, que té la particularitat que a darrere de l’altar i separat d’aquest per vuit columnes, hi ha un passadís que servia per a que els pelegrins poguessin venerar les relíquies de Sant Prim i Sant Felicià.

Passadís de l’església del Monestir de Sant Pere

On menjar

No tindreu problemes per menjar a Besalú, l’oferta gastronòmica de la Plaça de Sant Pere i de la Plaça de la Llibertat (o Major) és variada. I evidentment també trobareu botigues on comprar embotit de la zona, que no oblidem que estem a La Garrotxa! Nosaltres destacarem el Rebost de Besalú, museu-tenda on us podeu proveïr dels embotits típics de la zona (no us perdeu el pernilet de Baiona), tot i que podeu trobar moltes botigues on fer provisions per tot el poble.

Plaça Major

On dormir

Besalú es pot visitar perfectament en una escapada d’un dia, però si decidiu fer-hi nit per seguir voltant per la comarca nosaltres us recomanem Casa Marcial. Un hotel petit i encantador, situat al centre històric i a tocar del pont, ideal per a una estada tranquil·la (no admeten menors de 14 anys). Habitacions àmplies i còmodes, personal molt amable i una piscina on refrescar-se si, com nosaltres, enganxeu un d’aquests dies de temperatures extremes. La recomanació és completament sincera, nosaltres vam pagar l’estada de la nostra butxaca i no hem tingut cap tipus d’incentiu per fer-los propaganda.

Piscina de l’hotel Casa Marcial

Si voleu fer una escapada per terres gironines i que no sigui per la Costa Brava, Besalú és una bona opció.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.