El carnaval de Solsona

El carnestoltes és una de les festes més nostres a Catalunya, la disbauxa que precedeix a la Quaresma i que acabarà portant la Setmana Santa i la primavera. Més o menys.

Hi ha molts llocs a Catalunya que reclamen que el seu és el millor carnestoltes. No entrarem en aquesta guerra perquè no hi ha manera de guanyar, però avui parlarem del carnestoltes que millor coneixem, que és el de Solsona.

Hi ha dues particularitats: aquest carnestoltes no es va deixar de celebrar ni durant el franquisme, li van dir festa major d’hivern i va colar; i és un carnestoltes on la gent no va disfressada. Això mereix una explicació. L’uniforme del carnestoltes és una bata de traginer, una bata com les d’anar a escola si voleu, molt ampla i molt acolorida. Però alerta! Les bates són una mena de codi, igual que els clans escocesos s’identifiquen pel kilt les bates serveixen per identificar quina és la teva colla. Sí es pot veure gent disfressada, principalment el dissabte durant la rua, i el dimarts, que és el dia que es celebra el tradicional ball de disfresses i llavors sí, els solsonins i les solsonines treuen els seus vestits.

Enguany Solsona celebra el 50è aniversari del seu carnestoltes, amb un programa ple d’activitats entre les que destaquen els concerts, els balls dels gegants i com no, la tradicional penjada del ruc (i per això als solsonins se’ls coneix amb el malnom de mata-rucs). Que ningú s’espanti, no és un ruc de debò!! Hi ha activitats tota la setmana prèvia i fins al dimecres de cendra, encara que els dies forts de la festa i els que atrauen més visitants són divendres i dissabte.

Carnaval de Solsona
El ruc penjat, preparat per pixar

Solsona és una ciutat molt tranquil·la que durant els dies del carnestoltes s’omple de gent, si voleu anar-hi millor busqueu allotjament amb temps i assegureu-vos de tenir lloc on deixar el cotxe ben aparcat. No patiu, podreu anar caminant a tot arreu. És més, després de beure uns quants gots de pixats de ruc (la beguda típica del carnaval) millor que no conduiu!

Normalment a Solsona es pot menjar força bé, però això no aplica els dies de carnestoltes, els restaurants estan plens i solen fer només un menú. El nostre consell seria passar amb els entrepans que hi ha a la plaça Major o en alguna de les parades que trobareu a la fira, just fora muralles. No us asseureu en un restaurant a menys que ho reserveu, i potser ni així és la millor opció. Entrepans de carrer i pixats de ruc, amb això estareu llestos per gaudir del carnestoltes com uns solsonins.

Carnaval de Solsona
El Gegant Boig, el patriarca de la família boja.

Si bé és cert que el ruc és l’emblema del Carnestoltes de Solsona, no ens podem oblidar dels gegants bojos. La família boja, amb el Gegant Boig al capdavant, reparteixen garrotades a tort i a dret durant els seus balls. És difícil esquivar-los en els carrers estrets i costeruts del centre de la ciutat. Si els teniu a prop vigileu, però no deixeu escapar l’oportunitat de veure com ballen els bojos. Els podeu veure ballar dissabte a la tarda, a la Plaça Major, abans de la Bramada i del nomenament del Mata-ruc d’honor (aquest any 2020 la periodista Mònica Terribas).

Carnaval de Solsona
El Mocós ballant al portal. La foto ja té uns anyets, però l’esperit de la festa és el mateix

Un cop acaben els balls i el nomenament del Mata-ruc d’honor és l’hora de la penjada del ruc. Tot i que la torre des de la que el pengen (a l’edifici de l’Ajuntament) i la Plaça Major (on es fan els balls) estan a tocar, i en un dia normal no trigaríeu més d’un minut per anar d’un lloc a un altre, per carnestoltes fer aquest trajecte pot ser complicat. La plaça on es penja el ruc és petita i estreta, els carrers que hi donen també, i allò està absolutament ple. Molt ple i molt atapeït. Si no us agraden les aglomeracions de gent no hi aneu, i si aneu amb canalla tampoc és el millor lloc. De debò, moltíssima gent i molt poc espai, tingueu-ho en compte! I un detall, quan acaben de penjar el ruc, es pixa sobre la gent! Bé, en realitat és una manguera d’aigua connectada al ninot, que ja hem dit que el ruc no és de veritat. Entre això i que els veïns de la zona contribueixen alegrement abocant galledes d’aigua des de les finestres, el mullader està assegurat. Degut a la fama que està agafant el carnaval de Solsona darrerament, es molta la gent que s’aplega sota el ruc en el moment de la penjada, es fa difícil apartar-se i escapar de l’aigua. Esteu avisats.

Us deixem un vídeo que hem trobat a YouTube de la penjada del ruc del 2015, perquè us en feu una idea.

Però no patiu, que tindreu més ocasions de veure el ruc “en acció” durant la resta dels dies. De tant en tant la bèstia allibera la bufeta ruixant a tot aquell qui passa pel carrer en aquell moment. Abans de pixar el sentireu bramar, perquè tingueu temps de sortir corrents o refugiar-vos en un portal!

Trobareu festa, música i beguda per totes les places de Solsona, on poder moure el cos i fer-vos passar el fred (que n’acostuma a fer, no ens enganyem). I si el cos us aguanta, a les 2 de la matinada comencen els concerts a la Sala Polivalent (amb entrada de pagament). Cada any s’omplen, sobretot el dissabte a la nit, per tant us aconsellem que compreu les entrades amb anticipació.

Si el carnaval és una festa que es caracteritza per la disbauxa i el desenfrè, el de Solsona és dels més bojos que podeu trobar a casa nostra. Per original, per diferent i sobretot per ser un dels més antics, val la pena que un any us hi acosteu i gaudiu de la festa.

(Visited 85 times, 1 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.