El cementiri modernista i la cripta d’Olius

És un error molt comú pensar que el modernisme només és Barcelona i Antoni Gaudí, com si no hagués estat un moviment molt més estès a tot Europa i com si no hagués tingut molts més deixebles a part del propi Gaudí (que és el millor arquitecte que va donar el moviment, sens dubte, però això és un altre tema). Hi ha joies modernistes per tot arreu, i avui us portem una de ben curiosa: el cementiri d’Olius.

Cementiri d’Olius

Com arribar-hi

Olius és un municipi del Solsonès format per quatre parròquies i un dels que no té nucli de població, més enllà de l’urbanització del Pi de Sant Just, a tocar de Solsona. De fet, si ho mireu a Google Maps veureu que el terme municipal d’Olius gairebé envolta Solsona. Molts dels municipis del Solsonès no tenen nucli de població, ja que la major part del territori està format per masies disseminades, d’aquí que el Solsonès es conegui com “la comarca de les mil masies“.

Per arribar a l’església i el cementiri heu d’agafar la carretera C-26, que uneix Solsona amb Berga. Pocs quilòmetres després d’haver deixat Solsona enrere trobareu un trencant a mà esquerra, amb la corresponent indicació. Pocs metres més enllà trobareu un lloc per aparcar i ja haureu arribat. A l’esquerra tindreu el cementiri i la dreta l’església de Sant Esteve d’Olius, amb una cripta romànica molt destacable.

Tombes excavades a la roca al cementiri d’Olius

No hi ha res més a part del cementiri, l’església i l’edifici de la rectoria, ja hem dit que Olius no té nucli de població. Cal que ho tingueu en compte quan feu la visita, per si un cop allà espereu poder dinar o fer un beure. Per poder menjar us haureu d’apropar fins a Solsona o al Pi de Sant Just. No n’estem segurs, però creiem que no hi ha una altra manera d’arribar al cementiri d’Olius que no sigui amb vehicle privat.

Olius

El cementiri modernista

El cementiri està a la muntanya, no sembla que hi estigui excavat i, evidentment, no està entatxonat o enclavat allà… hi està fusionat. És obra de l’arquitecte Bernardí Martorell i va ser inaugurat el 1915. Una de les màximes del modernisme és que l’arquitectura ha d’imitar la natura, però en aquest cas, on la natura ja hi és, el que toca és respectar-la, aprofitar-la i col·locar-hi un cementiri absolutament singular.

Quan pensem en un cementiri modernista pensem en un cementiri amb làpides o sobretot panteons modernistes, no són pocs els arquitectes de renom que van fer coses d’aquestes, i els exemples arreu del territori són molts. Però el cementiri d’Olius no és això. No és un cementiri on s’hi han encabit peces modernistes, és un cementiri modernista tot ell en concepció i disseny, on s’hi han encabit les tombes. Com a cementiri modernista en la seva totalitat, és únic.

Passejar per aquest cementiri és com fer-ho per la muntanya, quasi no sembla un cementiri, no se m’acut millor elogi.

És de lliure accés, com tots els cementiris. I no cal que ho diguem, sigueu respectuosos amb el lloc i l’entorn. És probable que no hi trobeu gaire gent (o ningú), sobretot si hi aneu fora del pic de les vacances d’estiu, però tot i així no oblideu que esteu en un cementiri.

La cripta

Vora el cementiri trobem l’església de Sant Esteve d’Olius, un exemple de romànic llombard del segle XI. L’església es pot visita cada dia de 10 a 17.30 els mesos d’hivern (d’octubre a març), i fins a les 20 els mesos d’estiu. L’accés també és lliure, però des de l’Oficina de Turisme de Solsona ofereixen visites guiades, que inclouen el cementiri i l’església.

Cripta de Sant Esteve d’Olius

La veritable joia de Sant Esteve d’Olius no es veu a primer cop d’ull, ja que és la seva cripta. Formada per tres naus separades per sis columnes, és sens dubte el punt més interessant de tot el conjunt. S’hi accedeix per unes escales situades sota l’altar. És possible que quan hi aneu la cripta no estigui il·luminada, perquè igual que al cementiri, és molt probable que esteu completament sols. Com a moltes esglésies, hi ha la possibilitat d’encendre els llums fent un donatiu. No sigueu garrepes i pagueu el que us demanen (creiem recordar que 1€), si no, no podreu gaudir d’aquesta joia tal com es mereix.

El Solsonès té mols racons per explorar i descobrir, i Olius és un dels més bonics.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.