El monestir de Santa Maria de Ripoll

Si parlem de Ripoll inevitablement ens ve al cap el Monestir de Santa Maria, amb la seva magnífica portalada romànica, que ens dona la benvinguda. Ripoll és la capital de la comarca del Ripollès i se la coneix com “el bressol de Catalunya”. L’origen d’aquesta explicació el trobem molt enrere en el temps, quan Catalunya era terra de castells, primer per defensar els francs dels atacs i ràtzies d’al-Àndalus, i després com una força ofensiva, que va iniciar al nord de la península Ibèrica la Reconquesta. Va ser un procés lent, de segles, i abans d’aconseguir reconquerir tot el territori els regnes cristians van quedar força reduïts. Barcelona estava molt a l’abast de les ràtzies, però Ripoll quedava més arrecerat i això, en temps convulsos, era un punt a favor.

El Monestir de Ripoll va ser fundat per Guifré el Pelós, comte d’Urgell, a finals del segle IX i, de la mà de l’abat Oliva, al segle XI, va esdevenir un centre de poder polític, espiritual i cultural de primer ordre. Durant els segles X-XII el seu scriptorium va esdevenir dels més destacats d’Europa, i és que hem de pensar que els llibres encara no s’imprimien, s’havien de copiar a mà, i els llocs on es feia això eren els dipositaris del saber.

Visitar el Monestir de Ripoll

Lamentablement avui dia ja no es conserva la totalitat de l’esplendorós conjunt arquitectònic medieval, però així i tot encara podem veure la basílica, el claustre, i sobretot admirar la magnífica portalada romànica. El pas del temps, les turbulències polítiques, econòmiques, les guerres i els desastres naturals (un terratrèmol l’any 1428 va provocar danys irreparables a l’església) van fer estralls en tot el conjunt, però el que ha perviscut i que encara podem visitar és d’una bellesa extraordinària.

Església de Sant Pere

Com arribar

A Ripoll hi podeu arribar en cotxe o en tren. En cotxe per la C-17 des de Barcelona, passant per Vic i Manlleu. En tren agafant la línia R-3 de Rodalies que va de l’Hospitalet de Llobregat a Puigcerdà i la Tor de Querol. El tren us deixarà gairebé al centre, de l’estació al monestir caminant teniu poc més de deu minuts caminant. Si aneu en cotxe també podeu aparcar vora l’estació, que hi ha força espai i no és de pagament.

Portalada del monestir

Horaris i preu

A la pàgina web del monestir trobareu la informació actualitzada dels horaris i preus. Aquest any 2021 l’horari d’estiu (de l’1 d’abril al 30 de setembre) és de 10 a 14 i de 16 a 19. L’horari d’hivern (de l’1 d’octubre al 31 de març) és de 10 a 13.30 i de 15.30 a 18.00. Podeu fer la visita pel vostre compte, i té un preu de 6,80€, o agafar la visita guiada, que a nosaltres ens va costar 9,80€ per persona. Les entrades es compren a l’oficina d’informació que hi ha a la plaça de l’abat Oliba, a tocar del monestir.

Què podem veure

Nosaltres, com sempre, ens vam apuntar a la visita guiada i és la que sempre recomanem a tothom, és la millor manera de conèixer els llocs que visitem. La visita va començar al Centre d’Interpretació del monestir, que està a la capella de la Congregació. Aquí el guia ens va explicar la història del conjunt i la importància que van tenir Ripoll i el seu monestir per a Catalunya. Posteriorment vam veure l’església de Sant Pere, que ha estat oberta al públic recentment, i on podem trobar les restes més antigues del conjunt.

Església de Sant Pere

D’aquí vam fer parada a l’obra estrella: la portalada. És un dels millors exemples de conjunt escultòric romànic que es pot trobar a Catalunya. Va ser creada al segle XII, i està formada per un conjunt de blocs de pedra col·locats davant la façana del temple. S’hi representen passatges de la Bíblia i de la història.

La tercera part de la visita va ser a l’interior de la basílica de cinc naus, en bona part obra de la reconstrucció a càrrec d’Elies Rogent durant el segle XIX, però agafant com a base l’església promoguda per l’abat Oliva. Quan entrem a la basílica el primer que trobem és la tomba del bisbe Morgades, bisbe de Vic, que fou el promotor de la reconstrucció del monestir. Però sense dubte la part més destacada de la basílica és el panteó comtal. Guifré el Pelós va disposar que les seves despulles descansessin a la basílica de Ripoll, i d’aquesta manera va inaugurar una tradició que va durar fins a la mort de Ramon Berenguer IV, darrer comte del casal de Barcelona que va ser enterrat a Ripoll.

Tomba del bisbe Morgades
Sepulcre de Guifré el Pelós

Sota de la basílica vam poder visitar una antiga necròpolis, anterior al monestir, i que va ser descoberta arran d’unes excavacions dutes a terme sota el presbiteri.

Finalment vam acabar la visita al claustre, que són els espais vertebradors de la vida monàstica per excel·lència. La majoria dels claustres tenen quelcom màgic, i el de Ripoll no és una excepció. Són un magnífic espai de pau i recolliment.

Nosaltres vam acabar aquí la nostra visita a Ripoll i vam seguir el nostre camí cap a Camprodon, que era la destinació final de la nostra escapada. Si esteu planificant una escapada de cap de setmana pel Ripollès no deixeu de visitar aquesta joia del romànic i punt de referència de la història de Catalunya.

(Visited 105 times, 1 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.