Els Aiguamolls de l’Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és un d’aquells indrets que fa de bon recomanar, com la Ciutadella. Si esteu de vacances a l’Alt Empordà són una bona alternativa per no fer únicament platja i passar el matí, o el dia, envoltats de natura i observar la fauna en el seu hàbitat. I recordeu, als aiguamolls hi viuen moltes espècies d’animals, és casa seva, els hem de respectar!

Camins de l’itinerari 1

Com arribar-hi

Els aiguamolls ocupen una extensió de terreny delimitada pels rius Muga, Fluvià i el mar, al terme municipal de Castelló d’Empúries. El punt d’informació i la zona d’aparcament estan a El Cortalet, al punt quilomètric 4,2 de la carretera GIV-6216 que va de Sant Pere Pescador a Castelló d’Empúries. Depenent de quin sigui el vostre punt de partida haureu de dirigir-vos cap a una d’aquestes poblacions. El camí, almenys des de Roses, que és des d’on hi vam anar nosaltres, està perfectament senyalitzat.

A part del Cortalet, el parc té un punt d’accés i una zona d’aparcament al Mas del Matà, i un parell de punts més des de la platja de Can Comas, un a tocar de la desembocadura de La Muga i prop del càmping Laguna i un altre a tocar de la desembocadura del Fluvià, prop del càmping Almata. Heu de tenir en compte que aquests accessos per la platja, que a més coincideixen amb la Ruta de les Llaunes (un dels cinc itineraris que es poden fer pel parc), estan tancats entre l’1 d’abril i el 30 de juny perquè és època de cria.

Preu

L’accés al parc, si hi aneu a peu des de la platja, és gratuït, però si hi arribeu en cotxe el pàrquing és de pagament i deixar el cotxe val 5€, tot el dia. Penseu que estem parlant d’un espai especialment protegit, sisplau, no deixeu el cotxe allà on us sembli només per estalviar-vos els 5€. A l’entrada de l’aparcament no trobareu cap barrera, però us heu d’assegurar de passar pel punt d’informació i comprar el tiquet per poder sortir. Com que la tarifa és fixa és igual si agafeu el tiquet quan arribeu o quan marxeu. Només procureu no predre’l! A la zona del Cortalet també hi ha lavabos públics i una mica de zona pícnic per poder menjar alguna cosa.

Itineraris per dintre del parc

Hi ha cinc itineraris que podeu seguir per recórrer el parc: els Itineraris de La Massona (itineraris 1 i 2), la Ruta de Les Llaunes (itinerari 3) , Ruta dels Estanys (itinerari 4) i l’Itinerari de Vilaüt (itinterari 5). Les úniques rutes que es permet fer amb bicicleta són la 4 i la 5, les altres tres s’han de fer a peu. A la pàgina web del parc trobareu informació detallada de tots els itineraris, i aquí sota us deixem també una còpia del mapa que ens van donar al punt d’informació, perquè pugueu planificar-vos la ruta.

Itineraris de Les Llaunes
Itinerari de Vilaüt
Cavalls i cigonyes

Itinerari 1: del Cortalet al Mas Matà i l’observatori Senillosa.

Fa aproximadament 2,5 km de llarg i és apte per a tots els públics. És totalment pla, ombrívol i no presenta cap tipus de dificultat, el podeu fer amb nens sense cap tipus de problema.

No és un recorregut tècnic, només cal dur calçat còmode i aigua, i si porteu uns binocles o una càmera amb zoom podreu gaudir dels animals, sobretot aus. En podreu veure des del camí i també des dels observatoris elevats que anireu trobant. No patiu, tindreu lloc per fer bones fotos sense haver de sortir del camí. Insistim, és un espai protegit i fràgil, cal no sortir del camí assenyalat i respectar l’entorn.

Cigonya vora el seu niu
Observatori

Com a curiositat, un animal que també es veu moltíssim en aquella zona és el cranc de riu americà, una espècie invasora que s’ha adaptat de meravella però amb un impacte per l’entorn. Sembla que es va introduir per intentar pal·liar la decreixent població de cranc autòcton, resumint: no va ser bona idea.

Cranc de riu americà

Quan arribeu al Mas del Matà podreu aprofitar per parar una mica, anar al lavabo i, si us hi veieu amb cor, pujar fins dalt de l’observatori. Si no voleu continuar endavant aquí s’ha acabat la ruta, però si no esteu cansats i voleu seguir una mica més, podeu enganxar amb l’itinerari 2.

Itinerari 2: del Mas del Matà a la Platja

Aquest itinerari, que comença quan acaba el número 1, fa aproximadament 2,3 km de llarg i arriba fins a la platja de Can Comas. No és tan ombrívol com l’anterior i en la seva part final, la que toca a la platja, tot i que el camí continua sent pla no està tan ben assenyalat i a vegades es perd entre la vegetació. Tampoc presenta cap tipus de dificultat tècnica, però en aquest cas sí us recomanem que, si és un dia de calor, no el feu a les hores centrals del dia. En el seu tram final tampoc és còmode per fer-lo amb els cotxets de la canalla, precisament pel que hem dit abans, perquè el camí no està tan ben senyalitzat i no és tan ample com l’anterior.

Estanys del Matà i al fons l’observatori Senillosa

El que no varia és la varietat d’animals que podreu observar mentre feu el camí. Feu-lo amb calma, guadint del paisatge i observant la fauna que anireu trobant durant el recorregut, només d’aquesta manera copsareu la veritable essència dels aiguamolls.

Arribar a la platja des del Cortalet són aproximadament dues hores de camí a pas molt relaxat. A la tornada, si camineu més de pressa trigareu força menys. Cadascú sap la pressa que té però com ja hem dit, val la pena contemplar el paisatge canviant, la vegetació, les zones humides-seques i els animals que hi podeu trobar. Els bernats pescaires i les cigonyes són francament espectaculars vistos de prop (tot el que es pot, s’entén).

Aquest llangardaix s’amagava entre les fulles

Finalment arribareu a la platja de Can Comas, una platja enorme situada en un entorn natural, lliure de construccions. L’única edificació és el bar restaurant del càmping Almata, on podreu aprofitar per fer un beure i reposar del camí. El dia que vam anar-hi nosaltres, com que feia vent, la platja estava plena de gent fent kitesurf. Va ser una bona parada per fer un mos abans d’enfilar el camí de tornada.

(Visited 49 times, 2 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.