Els jardins Artigas

Si demaneu a qualsevol persona que enumeri alguna de les obres de Gaudí, de ben segur tothom us dirà el Parc Güell, la Sagrada Família o la casa Milà. I és que Barcelona és plena d’obres del genial arquitecte i la projecció internacional de les mateixes és ben coneguda. Però el que poca gent sap és que fora de Barcelona també hi podem trobar autèntiques meravelles, fruit de la genialitat de Gaudí. I una d’aquestes meravelles són els Jardins Artigas, a La Pobla de Lillet.

L’origen

A principis del segle XX, l’empresari Eusebi Güell (el que dóna nom al parc) va fundar al Clot del Moro (a Castellar de n’Hug) la fàbrica de ciment Asland. Per a fer funcionar els forns es feia servir carbó extret de les mines del Catllaràs. Però entre el nucli de població de La Pobla de Lillet i les mines hi havia una distància considerable, que els treballadors havien de recórrer per poder anar a treballar. Per aquest motiu, Eusebi Güell va encarregar a Gaudí la construcció d’un xalet al Catllaràs, per a poder-hi allotjar els treballadors i enginyers de la mina.

Tot el temps que Gaudí va passar a la zona es va allotjar a casa de la família Artigas, propietaris d’una fàbrica tèxtil a la zona. I com a mostra d’agraïment, els va regalar el disseny d’uns jardins en uns terrenys de la seva propietat, just davant de casa seva. No està malament el regal, oi? Aquest és l’origen dels Jardins Artigas, un indret espectacular enmig de la natura.

Com arribar-hi

La Pobla de Lillet està al nord de la comarca del Berguedà. Per arribar-hi cal que agafeu la C-16 fins a Guardiola de Berguedà i un cop aquí la B-402 direcció Campdevànol. Quan arribeu a La Pobla de Lillet us heu de desviar cap a Castellar de n’Hug i de seguida arribareu als jardins. En aquesta pàgina web trobareu tota la infomació d’horaris i preus. Perquè us en feu una idea, des de Terrassa (on vivim nosaltres) són uns 100 kilòmetres que es fan en poc més d’una hora.

Val a dir que el cotxe s’ha de deixar en un aparcament una mica abans d’arribar als jardins. Quan hàgiu passat el nucli urbà de La Pobla de Lillet, i seguint les vies del tren, trobareu una zona on deixar el cotxe. A partir d’aquí haureu de caminar uns dos cents metres seguint les vies fins arribar a l’entrada dels jardins. Però no patiu, el camí és pla i es pot fer tranquil·lament.

Des de La Pobla de Lillet també hi podeu arribar amb el Tren del Ciment, un carrilet turístic que recorre part de l’antic ferrocarril, construit per la companyia cimentera Asland, i que servia per transportar el ciment des de la fàbrica del Clot del Moro fins a Guardiola de Berguedà, on enllaçava amb els Ferrocarrils Catalans. Avui dia el recorregut és més curt, i va des de La Pobla de Lillet al Museu del Ciment

Planifica la visita

Un cop dintre dels jardins aprofiteu per passejar amb tranquil·litat i admireu la bellesa de l’entorn. En els seus ponts i baranes hi reconeixereu l’empremta de Gaudí. Hem de fer un advertiment, i és que la visita als jardins no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda. El recorregut és ple de rampes i escales, així que aneu preparats per fer cames!

Els jardins estan a banda i banda del riu Llobregat, i tot sovint anireu travessant ponts i anireu sentint la remor de l’aigua, el que fa que el lloc sigui encara més idílic. La visita la fareu pel vostre compte, així que us hi podeu entretenir tota l’estona que vulgueu, però heu de tenir en compte que no hi ha servei de bar als mateixos jardins, així que si se us fa l’hora de dinar haureu de tornar a La Pobla de Lillet.

Un cop hàgiu acabat la visita, i si encara us sobra temps, podeu aprofitar per visitar el Museu del Ciment o acabar d’arribar a Castellar de n’Hug. Tant si esteu de vacances per la zona com si hi aneu en una escapada d’un dia, la visita als Jardins Artigas val molt la pena.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.