La Ciutadella de Roses

La Costa Brava en general, i l’Alt Empordà en particular, són un excel·lent destí de platja, però avui no us parlarem de cales idíliques al Parc Natural del Cap de Creus. Fa un temps ja us vam parlar del monestir de Sant Pere de Rodes, i ara us portem una proposta cultural a una de les ciutats més grans i conegudes de la comarca. Roses té el seu origen a l’antiga colònia grega de Rhode, i fins aquí anirem per veure uns dels dos únics jaciments grecs, juntament amb Empúries, que es poden visitar a casa nostra. La Ciutadella de Roses és un espai arqueològic declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en contínua evolució, on podem gaudir de restes gregues, romanes i medievals en un entorn privilegiat.

Entrada de La Ciutadella

La Ciutadella està situada a l’entrada de Roses i ocupa un espai de més de 13 ha gairebé a primera línia de mar. En una ciutat costanera i turística com és Roses, que no va escapar del boom de la construcció, disposar d’aquest espai és una veritable sort. Hem de donar les gràcies a les restes gregues que s’hi van localitzar, part de les quals són les que podem contemplar avui dia.

Quan fem la visita, o si veiem una imatge a vista d’ocell, ens adonarem que l’espai excavat és molt petit en comparació al tamany del recinte. Com hem dit abans, es tracta d’un espai en contínua evolució, i això vol dir que encara s’hi fan treballs arqueològics, en funció de la disponibilitat de recursos i del pressupost. Però mentrestant, i també per motius de conservació, les restes que se sap que hi ha per excavar on millor estan és a sota terra, ben protegides.

Horaris i preus

La Ciutadella està oberta tot l’any excepte els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener i té diferents horaris, en funció de l’època de l’any. Els mesos de juliol i agost es pot visitar cada dia entre les 10 del matí i les 9 del vespre. Els mesos de juny i setembre el tancament s’escurça una hora i es pot visitar entre les 10 del matí i les 8 del vespre. La resta de l’any té horaris desiguals, els podeu consultar a la pàgina web de Roses Cultura que us deixem enllaçada.

Podeu optar per fer la visita pel vostre compte o agafar la visita guiada, que haureu de pagar a part. Nosaltres sempre recomanem les visites guiades allà on aneu i, de fet, nosaltres sempre les agafem. Creiem que traiem molt més profit de la visita.

Restes gregues de La Ciutadella

El preu de l’entrada general és de 4€ i la podeu comprar al mateix recinte. Les visites guiades s’ofereixen, per aquest any 2021, els mesos de juliol i agost i tenen un preu també de 4€. Això vol dir que, si opteu per la visita guiada, el cost total serà de 8€ per persona. Podeu reservar-la directament al recinte de la Ciutadella, en el mateix moment en què compreu l’entrada general, o a la pàgina web de Roses Cultura. Podeu fer la visita en francès (17h), en català (19h) o en castellà (18h i 20h). Si reserveu la visita guiada per la web recordeu que després haureu de comprar l’entrada al recinte!

Què trobem a la Ciutadella

Passejar per la Ciutadella és fer un viatge en el temps. Les restes més antigues són del segle IV a.C i les més noves del segle XIX. La visita guiada comença puntual al punt d’informació i segueix un ordre cronològic. Això vol dir que en primer lloc ens aturarem a les restes gregues, situades a l’esquerra del recinte. Després continuarem per les restes romanes, molt a prop de les anteriors, i després ens dirigirem cap a l’altre extrem, cap a les restes de la muralla medieval i de l’antic monestir, on acaba la visita.

Restes romanes

Si aneu pel vostre compte, o teniu temps quan acabeu la visita, podreu passejar tranquil·lament per tot el recinte i fins i tot caminar per la muralla. Si ho feu cap al tard, quan la llum del sol comença a baixar, us assegurem que l’espectacle és fantàstic.

Barri romà

La nostra experiència

El preu de l’entrada inclou una visita al Museu d’Història, situat a l’edifici principal. Allà hi trobareu materials arqueològics i textos que us ajudaran a comprendre millor la història de Rhode. Per tenir temps de tot, sobretot si opteu per fer una de les visites guiades que s’ofereixen cap al tard, us recomanem que arribeu una estona abans i així poder visitar el museu amb calma. Penseu que si feu l’última visita, que acaba a les 9 del vespre, després no tindreu temps de passar pel museu, i és una llàstima.

Monestir i vila medieval

Nosaltres vam fer la visita de les vuit del vespre per dos motius: per evitar la calor (no hi ha gaires ombres) i per aprofitar la millor hora per fer les fotos. I no ens vam equivocar, mentre va durar el recorregut vam poder gaudir de la posta de sol i de com anava canviant la llum.

Restes de l’antiga muralla medieval

Si observem la Ciutadella a vista d’ocell veurem que les muralles exteriors tenen forma pentagonal. Aquestes muralles són del segle XVI, quan Carles V les va manar construir juntament amb el castell de la Trinitat, per protegir-se dels pirates. Finalment, després d’un bombardeig per part de les tropes franceses i amb els pas dels anys, el recinte va quedar en desús. No és fins la dècada dels 60 del segle passat que va ser declarat Monument Nacional, el que en garanteix la conservació.

La ciutat de Roses aprofita aquest magnífic espai per organitzar esdeveniments culturals, sobretot a l’estiu, com sessions de cinema a la fresca o el festival Sons del món, que cada any acull els millors grups del panorama musical. Si passeu uns dies per la zona i voleu fer quelcom més que anar a la platja, aquesta és una visita molt recomanable.

Restes de Santa Maria
(Visited 44 times, 1 visits today)

2 comments

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.