La verema del cava

Durant el passat mes de setembre, i aprofitant que era temps de verema, 15 cellers del Penedès van obrir les portes de casa seva i van aprofitar per fer visites, activitats, donar-se a conèixer i posar en valor el territori. La Verema del Cava, que així s’anomena el festival i enguany ha celebrat la sisena edició, serveix per apropar-nos a un entorn natural inigualable, sovint desconegut, i adonar-nos que a poc més de mitja hora de casa tenim un paratge de bellesa espectacular. Cada vegada són més les iniciatives que aposten per apropar el camp a la ciutat, i és que cal mostrar les diferents realitats que formen el nostre país perquè aprenguem a respectar-les i estimar-les.

Nosaltres, amants com som del territori, de les escapades i de l’enoturisme en general, no vam dubtar gens a inscriure’ns en una de les visites que s’oferien. Vam decidir-nos pel celler Vins El Cep, un projecte que va néixer de la unió de quatre heretats i quatre famílies de viticultors del Penedès. De cara a l’any que ve estarem atents a totes les activitats que s’ofereixen en el marc del festival, perquè si totes són com la que vam gaudir nosaltres, us assegurem que valen molt la pena.

Com arribar a Vins El Cep

Vins El cep ofereix activitats i visites guiades durant tot l’any, no cal que espereu a la propera edició de La Verema del Cava per acostar-vos-hi. El celler està ubicat a la finca de Can Llopart de les Alzines, al punt fronterer entre Sant Sadurní d’Anoia i Sant Llorenç d’Hortons, a l’Alt Penedès. De fet, les vinyes de la propietat estan repartides entre els dos termes municipals.

Per arribar-hi des de Barcelona o el nord cal que agafeu l’AP7 direcció Tarragona i sortiu a Gelida, que és la primera sortida després de l’antic peatge de Martorell. Un cop aquí cal seguir en direcció Sant Llorenç d’Hortons. Just a l’entrada del poble agafeu el primer carrer asfaltat a mà esquerra, i de seguida començareu a a conduir entre vinyes. No us podreu creure que només fa cinc minuts que heu deixat enrere l’autopista. Un parell de kilòmetres més endavant entrareu a la finca de Can Llopart de les Alzines. Hi ha una tanca de ferro i un indicador. Podreu deixar el cotxe a l’aparcament habilitat.

Les activitats

La verema

Una de les activitats previstes era poder veremar. Però la maduració del raïm no és una cosa matemàtica, depèn de factors com la temperatura, l’humitat i altres temes que poden fer avançar la data de la verema, a risc de perdre la collita si no es fa a temps. Per això aquest any, degut a la climatologia, van haver d’avançar la verema i, el dia de la visita, el raïm ja estava collit. És una llàstima, ens hagués agradat provar-ho, però és evident que els viticultors no poden fer malbé part de la collita només perquè tenien una activitat programada. Afortunadament per a nosaltres, la visita era més que la verema.

No vam participar de la verema però sí vam poder gaudir d’una visita a les vinyes, de les quals s’obté cava de paratge. La Maite Esteve i el Pere Parera, membres de dues de les quatre famílies fundadores del celler, ens van explicar la seva història. Vam saber com quatre famílies de viticultors van decidir unir-se per elaborar el seu propi cava, i la seva aposta per una producció reduïda però de qualitat. Nosaltres no havíem sentit a parlar mai del cava de paratge, i vam aprendre coses com que les vinyes han de tenir un mínim de 12 anys d’antiguitat, que apliquen l’agricultura biodinàmica i que el temps de maduració és de mínim 40 mesos. Tot això mentre degustàvem el seu producte estrella, el cava Claror.

Esmorzar amb productes de proximitat

Quan vam acabar la degustació i la visita a les vinyes vam tornar al celler, on ens esperava un deliciós esmorzar amb productes de proximitat. Com que el temps ens estava respectant, tot i que durant tot el matí va amenaçar pluja, vam seure repartits en taules a l’exterior. Aquí l’expressió territori va agafar tot el seu sentit.

Ens van repartir unes caixetes de cartró que contenien pa, tomàquet, oli d’oliva, butifarra d’ou, formatge, paté, torradetes i carquinyolis de postre. Tot eren productes inclosos a la iniciativa Tasta Comarca, que té per objectiu donar a conèixer joies gastronòmiques de qualitat i de proximitat. Us asegurem que tot estava deliciós. I com no, aquest esmorzar el vam fer baixar amb vi i cava del celler. Nosaltres vam provar el seu cava rosat, el Mim Natura Pinot Noir, que estava sorprenentment bo. Un esmorzar amb productes de proximitat i de primera qualitat amb vistes a les vinyes. Qué més podem demanar?

Visitar el celler

Quan vam acabar d’esmorzar ens van reunir en petits grups per fer la visita al celler, on vam poder veure l’edifici per dintre i ens van explicar el procés d’elaboració del vi i el cava. Aquesta part la vam haver de fer depressa i corrents, perquè el cel s’havia tornat a enfosquir i semblava que en qualsevol moment havia de caure una tormenta. Hi havia moltes persones esperant el seu torn per entrar al celler i no ens podíem entretenir. Al final de la visita vam tenir el plaer de parlar una estona amb més membres de les famílies propietàries, que ens van transmetre la passió pel que fan i el seu amor pel territori. Un plaer que ens deixessin entrar a casa seva.

Només coneixent el territori aprendrem a estimar-lo i, gràcies a aquesta visita, nosaltres vam conèixer i estimar, una mica més, el món vitivinícola del Penedès, la varietat i qualitat dels productes de proximitat i la importància de preservar-los i potenciar-los.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.