Un racó del Priorat: Escaladei

El Priorat és un petit racó de Catalunya, una comarca que dóna nom a un vi que ha aconseguit una fama més que merescuda. Però malgrat que l’enoturisme és una part important de la zona, el Priorat té quelcom més i es mereix una escapada, o més d’una, i que durant un dia, o uns quants depenent de gustos i possibilitats, passegem pels seus bonics racons.

Porta d’entrada a la Cartoixa d’Escaladei

La nostra recomanació per avui és que aneu al poble d’Escaladei. El nom segurament us serà familiar pel celler que hi ha, però en parlarem més tard. La nostra proposta és que comenceu la jornada amb una visita a la seva cartoixa. La Cartoixa d’Escaladei és la més antiga d’Espanya, fundada el segle XII per uns monjos cartoixans que van venir de la Provença. Van triar per establir-se aquest meravellós paratge, als peus de la serra de Montsant, perquè un pastor havia somiat que des d’aquí uns àngels pujaven al cel enfilant-se per una escala que hi havia repenjada en un arbre. I d’aquí el nom Escaladei (escala de Déu). I el nom de Priorat ve perquè tot això eren els terrenys del Prior, que era qui manava i impartia justícia en els pobles de la zona.

Les ruïnes d’un dels tres claustres que hi havia a la cartoixa

La cartoixa va estar en funcionament fins al 1835, quan la desamortització de Mendizábal va fer que els monjos fugissin i deixessin l’edifici abandonat. Al cap de poc temps, víctima dels constants saquejos, la magnífica cartoixa va esdevenir un edifici en ruïnes, que és el que podem visitar avui dia.

Al llarg de la visita podreu passejar pels tres claustres, el refectori i l’església, i podreu veure una cel·la reconstruïda. És recomanable que la prepareu amb temps, sobretot si la voleu fer en temporada alta o en cap de setmana. A la seva web podeu trobar informació actualitzada de les visites i reservar la vostra. La nostra recomanació és que agafeu una visita guiada, que la podeu fer tant en català com en castellà, i durant una hora i mitja us summergireu en la història d’aquest racó tranquil i apartat, ple d’història i que farà les delícies dels amants de la història de l’art.

Pati interior

Com arribar-hi

Per la carretera TV-7021 si hi aneu des de Siurana i Cornudella de Montsant, o la TV-710 si hi aneu des de Falset i Gratallops. En ambdós casos, quan entreu a Escaladei trobareu la Rambla de la Cartoixa. Haureu d’agafar el trencant que surt cap a la dreta i enfilareu un camí que, pocs metres després, us deixarà a la mateixa porta.

Després de la visita és possible que se us hagi fet l’hora de dinar. Aquí no us podem fer cap recomanació, ho lamentem. Nosaltres vam anar a dinar a Els Troncs i, com ho podríem dir…? No hi tornaríem. El restaurant és força gran i havia unes quantes persones, com nosaltres, esperant taula. Però en comptes de fer-nos passar a mesura que anaven quedant llocs buits ens van fer esperar a tots fins que van tenir moltes taules disponibles. I després tampoc van ser excessivament ràpids en el servei. El resultat va ser que vam haver de deixar el menjar a mitges perquè fèiem tard a la visita de la tarda. Més tard, parlant amb gent de la zona, ens van confirmar que ells tampoc hi anirien. No sabem si l’experiència amb els altres restaurants d’aquest punt concret (no estem parlant de tots els restaurants del Priorat, només dels d’aquest punt concret a prop de la cartoixa) seria o no la mateixa, però nosaltres ens hi miraríem una mica.

Vista general de la cartoixa

I ara anem a per la visita de la tarda. I és que si el Priorat té la fama que té és sobretot gràcies al vi. Una fama merescuda perquè el vi de la zona és excel·lent. A gairebé qualsevol punt de la comarca podeu visitar un celler, i no és estrany veure cartells des de la carretera convidant-vos a acostar-vos-hi. Però sense moure’ns d’Escaladei podeu fer una visita per nosaltres més que recomanable. I és que si abans us dèia que el nom del poble us podia sonar, és evidentment pels vins del Celler Scala Dei.

Botes de vi al Celler d’Scala Dei

Ja hem dit abans que tots aquests terrenys eren propietat de la cartoixa i estaven destinats, entre d’altres coses, al cultiu de la vinya. Després de la desamortització aquests terrenys van passar a mans de famílies de la zona, que van ser les fundadores de la Societat Agrícola la Unió, precursora de l’actual celler. La nostra recomanació és que reserveu la visita a les bodegues, amb tast de vi inclosa, i que gaudiu d’aquesta meravellosa experiència. Podeu planificar i reservar la visita des d’aquí i triar la que més us convingui. Però compte si després heu d’agafar el cotxe!

Preparant el tast de vins

Si encara us queden ganes, i forces (i també per fer baixar el vi, no ens enganyem), quan acabeu la visita podeu passejar una mica pels voltants. Però si us veieu amb cor de conduir us recomanem que us acosteu a un lloc preciós. Agafeu la carretera TV-7021 direcció Cornudella de Montsant i després la C-242, i en poc més de vint kilòmetres i uns 35 minuts us podeu plantar a Siurana, un lloc preciós on si teniu sort i fa un bon dia, podreu veure les roques que l’envolten plenes d’escaladors.

Siurana banyada pels últims rajos de sol

Però si de cas de Siurana ja en parlarem un altre dia.

(Visited 118 times, 1 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.