Una visita a la Seu Vella de Lleida

Feia molt temps que teníem pendent agafar el Tren dels Llacs, que uneix Lleida amb la Pobla de Segur. El tren surt de Lleida a les 10 i escaig del matí, això volia dir que havíem de sortir de Terrassa molt d’hora, i matinar és una cosa que ens costa. Per aquest motiu vam decidir buscar un hotel ben a prop de l’estació, fer-hi nit i així, l’endemà, només hauríem de travessar el carrer per agafar el tren. I així és com vam anar a passar el dia a Lleida. Un cop vam ser allà, amb el cotxe aparcat i havent comprovat que el trajecte fins a l’estació no tenia pèrdua… què podíem fer? Sabíem que el monument a veure era el Turó de la Seu Vella —va ser el guanyador de la primera edició de la Batalla Monumental de TV3—, i després de visitar-lo hem de confirmar que, per si sol, justifica un viatge a la capital de les terres de ponent.

Vista principal de la Seu Vella
Les muralles de la fortificació i la torre de la Seu Vella al darrere

Com arribar a Lleida

A Lleida s’hi pot arribar en tren o en cotxe. En cotxe no té pèrdua, és un destí molt conegut. Des de Barcelona és fàcil: per l’AP-2, que uneix Barcelona amb Saragossa, o per l’A-2, l’autovia que passa per Igualada. Si veniu de terres gironines o de la Catalunya central per la C-25 —l’eix Transversal—, i si sou de la zona de Tarragona, per l’AP-7 i després l’AP-2.

Però si sou de Barcelona, també teniu l’opció del tren: el trajecte lent i el trajecte ràpid. I és que hi podeu arribar amb la R-4 de Rodalies o amb l’AVE. El preu no és el mateix, però el temps emprat en el trajecte tampoc. Lleida és una ciutat accessible a peu, i si la vostra opció és fer com nosaltres i l’endemà agafar el Tren dels Llacs, el tren no és una mala opció.

Part del claustre exterior
Part del claustre

On dormir a Lleida

D’hotels, a Lleida, n’hi ha molts. Nosaltres ens vam allotjar al Ramon Berenguer IV. Un hotel senzill que tenia tot el que necessitàvem per a passar la nit: ben situat, una habitació amb un llit per dormir, plaça d’aparcament per a deixar-hi el cotxe tot el dia i just a davant de l’estació del tren. Cèntric i econòmic, no podem demanar més.

Vista del claustre i la torre

Visitar el Turó de la Seu Vella de Lleida

El Turó de la Seu Vella, com el seu nom indica, és un turó situat al centre de la ciutat i amb un conjunt monumental espectacular. S’hi pot accedir perfectament a peu des del centre de Lleida, amb ascensors i escales mecàniques. Com sempre podeu optar per fer la visita pel vostre compte o agafar una visita guiada. A la pàgina web trobareu informació dels horaris i els preus. Actualment, s’ofereixen visites guiades els dissabtes, diumenges i festius, amb reserva prèvia, i tenen un preu de 5 euros per persona, més el preu de l’entrada —en total, 12 euros per persona si agafeu entrada general—. Aquestes visites les fa personal propi del Consorci de la Seu Vella.

Interior de l'antiga catedral
Interior de l’antiga catedral.

També hi ha la possibilitat de fer la visita amb el personal de l’Oficina de Turisme de Lleida, els divendres a les 18 de la tarda. En aquest cas el preu és de 8 euros, desconeixem el motiu d’aquesta diferència de preu. L’Oficina de Turisme està situada al carrer Major, molt cèntrica. Com que nosaltres estàvem a Lleida un divendres a la tarda, i l’endemà ja el teníem planificat, vam optar per aquesta segona opció.

A l’hora fixada ens vam trobar a la porta de l’oficina, i la guia ens va acompanyar cap a la zona on hi ha l’ascensor que ens havia de pujar fins al capdamunt del turó. Per arribar fins a dalt hi ha ascensors i escales mecàniques. Inevitablement, haureu de fer algun tram de pujada, però és perfectament assolible. Per tant, no tingueu por, que es pot arribar caminant fins a dalt perfectament.

El claustre de la catedral, que es troba annex a l'edifici principal
El claustre de la catedral, que es troba annex a l’edifici principal

Què podem veure

El conjunt monumental està format per la Seu Vella o antiga catedral, el Castell del Rei, la fortificació militar que envolta tot el turó i algunes restes arqueològiques. I és que la Seu ha tingut una història molt accidentada. No us volem avorrir amb dades històriques, que a més trobareu perfectament explicades a la web del monument.

Només direm que en aquest turó es troben els orígens de la ciutat i que la construcció de la catedral va començar al segle XII, després de la conquesta de la ciutat als musulmans. El segle XVI fou l’època de màxima esplendor del monument. Durant la Guerra dels Segadors es va fer servir com a hospital i magatzem d’armes, i l’any 1707 Felip V en va ordenar el tancament com a lloc de culte. Poc després va ser utilitzada com a caserna militar i va patir importants desperfectes en el seu interior, alguns encara visibles avui dia.

Detall del claustre
Detall del claustre

L’edifici és imponent, i el fet que estigui buit per dintre i poder contemplar les parets nues i la seva gran alçada fa que encara ens sentim més petits quan travessem la porta. Però si hi ha alguna cosa que us deixarà amb la boca oberta és el claustre, que és considerat com un dels més grans del gòtic europeu. I aquest claustre presenta un element atípic, està situat a la porta del temple i no al seu interior, com és habitual. Això vol dir que mentre passegem pel claustre, en comptes d’observar l’interior de la catedral, per una de les seves bandes tenim unes vistes magnífiques (si la boira no ho impedeix!) de la ciutat.

Façana exterior

Normalment, els claustres estan a l’interior dels monestirs, i cadascun dels seus costats dona accés a diferents dependències eclesiàstiques. Són llocs de pau i recolliment on els monjos sortien a caminar i resar. En aquest cas, i per manca d’espai, el van construir a la porta del temple i s’ha de creuar per accedir a l’interior de la catedral. Us assegurem que si el que heu vist no us acabava de fer el pes, aquest claustre us reconciliarà amb tot el monument.

Aquí sota us deixem una galeria amb unes quantes imatges més d’aquest magnífic monument. No us ho penseu, i si en teniu l’oportunitat, feu una visita al Turó de la Seu Vella!

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.