Visitar el port de Roses

La ciutat de Roses té prou atractius a part de la platja, ja us hem parlat abans de la Ciutadella, però avui us portem una activitat força curiosa: visitar el seu port pesquer. El mar és l’origen de la civilització a Roses i la seva situació arrecerada van fer-ne un port pròsper, i un port vol dir moltes coses, sobretot vol dir pesca. La pesca i les conserves de peix són antiquíssims a Roses, els romans ja conservaven el peix que pescaven a Roses en sal per poder-lo transportar arreu del territori sense que es fes malbé.

Planifica la visita

No sempre es té l’ocasió de visitar un port pesquer i veure com arriben les barques perquè normalment són espais restringits, així que no deixeu perdre l’oportunitat de fer aquesta visita. Durant els mesos de juliol i agost les visites són els dimarts i els divendres, sempre a les 17 de la tarda. A partir del mes de setembre només es fan els divendres, també a les 17 de la tarda. A la pàgina web de Turisme de Roses teniu més informació sobre les properes visites programades. La visita dura un parell d’hores i podem veure com arriben les barques al port i assistir a la subhasta del peix.

Entrades i preu

Per visitar el port de Roses cal inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme, que està ubicada a l’Avinguda de Rhode, 77, i el preu és de 6€ per persona. El punt de trobada per l’inici de la visita està al mateix port. Davant mateix hi ha una benzinera i, darrere d’aquesta, força espai per aparcar. També trobareu bastants aparcaments si contineu la carretera, un cop passat el port, direcció les Canyelles.

L’hora de la visita no és casual. Les barques tenen com a hora límit de tornada a port, llevat de causes de força major, les sis de la tarda. Si comencem la visita a les cinc ens assegurem que podrem veure com arriben unes quantes barques i descarreguen el peix per portar-lo a la llotja, on s’estarà celebrant la subhasta. Si alguna barca arriba passades les sis de la tarda sense causa justificada, l’endemà se la penalitzarà amb una hora d’endarreriment a la sortida.

Per què aquesta exigència amb l’hora de tornada? La pesca s’ha de descarregar, entrar, classificar i subhastar. És un procés que interessa fer de pressa, o almenys que no s’eternitzi. Si no es marqués una hora límit per a l’arribada de les barques, la subhasta s’allargaria moltíssim. Veureu que quan arriben les barques els pescadors s’afanyen a descarregar el peix tan ràpid com poden. Tot i que ens podem apropar a la barca i fer fotos cal recordar que ells estan treballant, hem de procurar no fer nosa. I no intenteu comprar alguna cosa directament a la barca, està prohibidíssim. Ja tindreu ocasió de comprar peix fresc al final de la visita.

Pescadors descarreguen caixes de peix

En companyia de la guia caminarem per dintre del recinte del port mentre ens explica el funcionament de la instal·lació. El dia que nosaltres vam fer la visita va fer les explicacions en català, castellà i francès, adaptades al públic assistent. Un cop acabat el recorregut per les barques anem a l’edifici principal per assistir a la subhasta. No podem entrar directament a la llotja però la veurem des d’un mirador per a convidats situat al primer pis.

La subhasta del peix

Si no ho heu vist mai, la subhasta del peix també és quelcom curiós de presenciar. La subhasta es celebra en una sala disposada com un teatre. A un cantó hi ha una cinta transportadora per on passen les caixes de peix que, minuts abans, han descarregat de les barques. A l’altra banda hi ha tot de cadires amb els assistents a la subhasta, principalment peixaters i algun restaurador, tots amb una mena de comandament a distància. El contingut de cada caixa es mostra en una pantalla, on també s’hi veu el preu de sortida. Aquest preu (que és per caixa, no per kilo) va baixant fins que algú prem el botó del comandament, això vol dir que es queda la caixa. Quan ja s’ha venut una caixa es mostra la següent, i així fins al final. Si alguna caixa no es ven, el contingut es retorna als pescadors. Hi ha peixos que surten molt bé i d’altres que ho tenen més difícil. El dia que nosaltres vam fer la visita els pescadors portaven bastantes gambes. Com a curiositat ens van explicar que, sota l’aigua, totes les gambes són blanques i no és fins que surten a la superfície que agafen aquell to vermell tan característic.

Comprar peix fresc al port

Si després de fer la visita us han vingut ganes de comprar peix ho podreu fer sense problemes. Al mateix recinte del port, però ja fora de la part d’accés restringit, hi ha tres o quatre peixateries on podreu agafar peix fresquíssim per preparar-vos un bon sopar. No cal haver fet la visita prèviament per comprar en aquests establiments, estan oberts al públic en general.

Us agradi el peix o no, visitar el port de Roses és una activitat molt interessant i diferent. Us la recomanem.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.